Contact

Zoek je een knus plekkie, of juist een grotere ruimte om in te werken? Keertje praten over een leeg pand in de stad? Stuur ons een berichtje en je hoort van ons.

Thank you for your message!
Beeld: Jaap Beyleveld

Ava

Ava staat voor Abortus, Vrije Keuze en Anticonceptie. Deze organisatie zorgt ervoor dat er naar vrouwen geluisterd wordt. In de media, in Den Haag en in de rest van het land. Maar – denk je nu misschien – abortusrecht, dat is toch allang prima geregeld hier? Neuh, kijk maar naar Amerika. We gingen langs bij Laura Iqbal, manager van Ava, in hun kantoor bij Noordkant.

Jullie noemen jezelf ‘Ava helpt’. Wie is Ava en waar helpt ze je precies mee?

“Ava is een organisatie die zich inzet voor vrouwen. En met vrouwen bedoelen we alle mensen met een baarmoeder, dus ook trans- en non-binaire personen. Ava staat voor Abortus, Vrije Keuze en Anticonceptie. Daarnaast betekent Ava ‘stem’ in het Perzisch, en dat is niet toevallig, want Ava vertegenwoordigt de stem van iedereen die gebruikmaakt van abortuszorg en anticonceptie. We informeren mensen over deze onderwerpen, doen onderzoek en luisteren naar ervaringsverhalen die we delen met media en beleidsmakers.”

“Ava zorgt ervoor dat er beter naar deze vrouwen geluisterd kan worden.”
Wanneer is het idee ontstaan om Ava op te richten?

“Wij vinden dat er te weinig geluisterd wordt naar wat vrouwen* écht willen rond abortus en anticonceptie. Daarom is Ava vanuit het Humanistisch Verbond  opgericht door Eva de Goeij. Zij had behoefte aan een organisatie die onderzoek deed naar de behoeftes, wensen en verlangens van vrouwen*. Het idee bij Eva was er al langere tijd, maar pas sinds vorig jaar bestaat Ava officieel.”

Hoe zijn jullie gegroeid ten opzichte van toen jullie begonnen?

“Op 13 april 2023 is Ava één jaar oud. We zijn dus nog een groeiende organisatie in veel opzichten. Ava begon met een kleine groep aan vrijwilligers en is inmiddels uitgegroeid tot vier vrijwilligersteams, met voor elk team een coördinator en in totaal 25 actieve vrijwilligers. Ook is ons bestuur gegroeid van drie bestuursleden naar vijf. Daarnaast hebben we sinds februari ook drie stagiaires die het team van Ava versterken. Ook is onze zichtbaarheid afgelopen jaar flink gegroeid. Dit komt mede door een actie die wij vorig jaar oktober in samenwerking met Pak de Macht van BNNVARA hebben gedaan.”

Hoe zijn jullie terechtgekomen bij Temporary Palaces?

“Via Instagram.”

“De locatie van Noordkant is top. De ruimte die wij huren is heel licht en kijkt uit op ‘t NDSM-terrein. Tijdens een werkdag zie en voel je die bedrijvigheid. Dat inspireert!”
Jullie zijn nog redelijke Noordkant-newbies. Hoe zit het nu met de kantoorvibes van jullie droompaleis?

“Voorheen zat Laura alleen op kantoor. Sinds een paar weken werken we er met drie collega’s, dus we zijn hard bezig met nieuw meubilair aanschaffen. Daarbij zijn een paar wensen key. We vinden het fijn om af en toe van houding en werkplek te wisselen. Bovenaan de wishlist staat dan ook een klein bankje voor de deur, zodat we af en toe kunnen chillen in het zonnetje. Ook een zitplek in de vensterbank van waaruit we uitzicht hebben over Amsterdam-Noord komt eraan.”

“Het zou mooi zijn als we er ook voor vrouwen uit de buurt zijn. Door bijvoorbeeld een keer een sessie over anticonceptie en abortus te organiseren”
Moesten jullie iets of iemand (of jullie zelf) overtuigen om bij Noordkant te huren? Zo ja, waarom? En wat heeft jullie over de streep getrokken?

“De locatie is voorgelegd aan het bestuur en daarbij hebben wij het bestuur overtuigd van de praktische plek (want: Amsterdam Noord) de lichte ruimte en de makkelijke toegankelijkheid voor mensen die niet uit Amsterdam komen.”

Wat denken jullie dat jullie in de locatie bijdragen aan de buurt? Kunnen jullie daar iets over vertellen?

“Wij zijn een organisatie die er is voor alle vrouwen*. Het zou dan ook mooi zijn als we er ook voor vrouwen uit de buurt zijn. Door bijvoorbeeld een keer een sessie te organiseren over anticonceptie en abortus.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Wij zijn het meest trots op waar we binnen een jaar zijn, dat onze zichtbaarheid groter geworden is, steeds meer mensen ons weten te bereiken en dat we daadwerkelijk vrouwen* helpen door betere informatie te verschaffen over anticonceptie en abortus. En ook de politiek weet wie wij zijn. Stap voor stap zorgen we zo voor beter beleid en toegankelijkheid rondom abortus en anticonceptie.”

Wat is jullie droom? Waar willen jullie heen met Ava?

“Ava streeft naar een samenleving waarin de belangen van vrouwen, trans- en non-binaire personen met een baarmoeder rondom anticonceptie en abortus kenbaar zijn en goed vertegenwoordigd worden. In de media, de politiek en de medische wereld. Ook werken we aan openheid, begrip en steun rondom het voorkomen of afbreken van een zwangerschap. Daarnaast is het ons doel om vrouwen* goed te informeren over anticonceptie en abortuszorg en streven we naar een laagdrempelige toegang van beide met daarbij autonomie en keuzevrijheid voorop.”

*Goed om te weten. Met vrouwen bedoelen we: alle mensen met een baarmoeder, dus ook trans- en non-binaire personen.

Meer weten over abortuszorg, anticonceptie en alles waar Ava zich voor inzet? Schuif bij ze aan op ‘t bankje voor de deur van Noordkant (die staat er bíjna), of informeer jezelf op Avahelpt.nl.