Stean’s Beans
Stean Fasol weet hoe je straffe bakkies zet. Met Stean’s Beans groeit hij vanuit Zuid West gestaag uit tot een van de grotere koffiespelers in Europa en Oost-Afrika. Wat er zo speciaal is aan zijn bonen? “Ik denk dat het de liefde is die we in elke stap van de keten stoppen.”
“Mijn opa en oma komen uit Amsterdam. In de jaren 60 zijn ze naar Zuid-Afrika verhuisd. Zelf ben ik geboren in Kenia. Na een jaar stage bij koffieboeren in Rwanda en Tanzania, begon bij mij ‘t vlammetje te branden voor de koffie-industrie. Niet dat koffie altijd al mijn grote droom was, ik kwam eigenlijk meer per toeval bij deze boeren terecht. Voor een HBO business-studie kwam ik naar Nederland. In die tijd ontdekte ik ook dat m’n interesse in koffie iets was wat ik niet meer los kon laten. Daarop besloot ik twee werelden met elkaar te verbinden: die van mijn studie en de bonen.”

“Ik heb toen alle mogelijke koffiecursussen gedaan die je kunt bedenken. Van branden, tot barista zijn en bonen verbouwen. Ik heb vorig jaar zelfs een masterdiploma behaald aan de Universiteit van Texas in koffiebranden. In 2019 ben ik begonnen met branden en leveren in Nairobi. Hier vond ik ook de distributeur van twee Italiaanse nespressomachine merken die we leveren.”

“Ik denk dat het de liefde en zorg is die we in elke stap van de keten stoppen. Dus van de producenten die ze biologisch telen, tot het verwerken en fermenteren om ze zoet te maken. Maar ook van het exporteren en beschermen met de verzending, tot het luchtbranden in Nederland: we gebruiken luchtbranders in plaats van gasbranders, zodat de smaak zoet en niet rokerig is.”

“We proberen ervoor te zorgen dat elke stap in de keten de kwaliteit bewaakt. Zo geven we ook gratis baristatrainingen aan al onze klanten – zo veel als ze willen. Ook intern houden we mensen gemotiveerd. Zo hebben we ‘t minimumloon verdubbeld.”
“Tot twee jaar geleden deed ik alles vanuit mijn kleine appartement. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ‘t niet meer te doen was in deze ruimte. Mijn buren begonnen zich te ergeren aan de pallets vol koffiemachines.
Een kennis van Tosti Creative, een huurder van Temporary Palaces, tipte mij de loods van Zuid West. Dat heb ik toen gelijk gedaan. Toen ik introk, was het nog vrij leeg, de locatie was nog niet lang geopend. Gelukkig kreeg ik er meteen leuke buren bij van Mublio en De Tuinen Van.“
“Ik denk dat de belangrijkste reden de community was. Ook de locatie van Zuid West en de flexibiliteit van het huurcontract telden mee. Ik was net begonnen met Stean’s Beans en wilde me niet committen aan een 5-jarig contract, omdat ik niet wist waar ‘t naartoe zou gaan. Dat is wat ik zo goed vind aan het concept van Temporary Palaces, ze geven starters de kans om te beginnen. Zuid West is een beetje als antikraak wonen. Je weet nooit wanneer je weg moet, maar tegelijkertijd is de huur supergoedkoop. Ik bedoel, als ik ergens anders dit soort vierkante meters zou moeten huren, zou ik dat nooit kunnen betalen.

“Op dit moment is het een grote puinhoop, haha. Maar het is een opslagruimte, waar ik koffie en machines heb kunnen repareren, verkopen en opslaan. Ik vind dat echt cool, om een grote ruimte te hebben waar ik dit allemaal tegelijk in kwijt kan. Onze bakfietsen kunnen erin en eruit, wat geweldig is met leveringen. Onze ruimte is een soort middenweg van toen we nog een beginnend bedrijf waren naar een scale-up. Inmiddels zijn we de ruimte ontgroeid door onze enorme groei. Daarom gaan we helaas verhuizen. Maar toen we begonnen was het geweldig en de perfecte plek om te zijn. Hier zijn wij gegroeid.”
“Ik hou van de sfeer in Zuid West. We helpen en steunen elkaar. Maar het is wel een beetje dubbel. Omdat we allemaal in een open magazijn zitten, wat heel gezellig is, storen we elkaar soms. Als je bijvoorbeeld met een deadline bezig bent en je lieve buurman zit te bellen, kan dat een beetje irritant worden. Maar dat probleem heb je natuurlijk in elk ander bedrijf met personeel. Voor mij is het ook een goede training om echt gefocust te raken en te vergeten wat er om je heen gebeurt. Maar daarnaast vind ik het heel belangrijk om in contact te blijven en te praten met andere ondernemers. Dat is erg inspirerend voor mij.”
“Over 5 jaar wil ik een van de grootste conscious koffiespelers in Europa en Oost-Afrika zijn. Ik wil die twee werelden met elkaar verbinden, daarom bouw ik ook de specter om de koffie te branden en geef ik baristatrainingen. Maar ik wil ook iemand zijn die mensen voorlicht over koffie. Veel mensen drinken dagelijks koffie, maar kennen de verschillende soorten bonen en de smaak niet. Er zijn zoveel aspecten aan deze industrie, waar ik mensen echt over wil onderwijzen!”
Trek in een steen-, maar dan ook steengoed en eerlijk bakkie gekregen? Koop je bonen in Stean’s Beans shop. Of ga naar een locatie waar ze Stean’s bonen gebruiken. In Sissi’s vind je ze ook! Je vindt alle stekkies hier op de kaart.
